Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Demodex injai

Home / Alle artikelen / Demodex injai

Demodex mijten

Veel mensen weten niet dat er verschillende demodex mijten bestaan. Er zijn bij de hond drie soorten bekend: Demodex canis, Demodex injai en Demodex cornei. Meestal als we het over demodex hebben, dan bedoelen we Demodex canis. Dit is een normale huidbewoner en leeft in de haarzakjes in de lederhuid. Gezonde honden hebben hier geen last van; het afweersysteem houdt de populatie onder controle. 

Demodicosis

Demodicosis is een huidziekte die wordt veroorzaakt door demodex mijten. Demodex canis leeft in kleine aantallen in de huid. Bij onvoldoende afweer en een verstoorde balans kunnen deze mijten rap vermenigvuldigen en voor problemen zorgen.

In principe heeft elke hond demodex mijten. Uit onderzoek is gebleken dat alleen honden geboren via een keizersnede die vervolgens met de fles groot gebracht zijn, géén demodex mijten hebben. Pups krijgen de mijten gedurende de eerste 2-3 dagen van het leven via de moederhond. Met name tijdens het zogen worden de mijten overgedragen. Dit is een logische verklaring waarom we vaker huidklachten op de kop en voorpoten zien. Na de overdracht van moederhond naar pup zijn de mijten niet meer ‘besmettelijk’.

Rode huid en beginnende kaalheid op de poot van een jonge hond

Demodex injai en Demodex cornei zijn minder voorkomend dan Demodex canis mijten. D. injai is groter en heeft een langer lichaam. Ze leven diep in de haarfollikel en kunnen ook in de talgklieren voorkomen. D. cornei heeft een kort lichaam en leeft oppervlakkig in de huid.

We weten niet goed of de andere demodex mijten, net zoals Demodex canis, bij alle honden aanwezig zijn 

Demodex cornei
Demodex canis

Demodex injai

Demodicosis door D. injai is tot op heden alleen beschreven bij volwassen dieren (ouder dan twee jaar), met de hoogste incidentie bij terriërs. 

Eén van de belangrijkste symptomen is een vette vacht (en huid)(seborroe oleosa), met name op de rug. Seborroe is een medische term die in de diergeneeskunde wordt gebruikt om problemen met de verhoorning en vorming van vetten in de huid te beschrijven. 

Andere symptomen zijn kaalheid, rode of juist zwarte huid en mee-eters (comedones). Soms hebben de honden jeuk en zelden zien we huidafwijkingen op de kop. Dit laatste geldt niet voor Shih Tzu’s. Uit recent onderzoek is gebleken dat Demodex injai bij Shih Tzu’s voor zgn ‘Facial Dermatitis’ kan zorgen. De honden hebben ontstekingen van de huid en jeuk aan de kop. 

Diagnose en behandeling

We weten niet zoveel over deze mijt, dat maakt de diagnose en behandeling niet altijd even makkelijk. De diagnose stellen we door middel van diepe huidafkrabsels. Demodex injai en canis leven diep in de huid (dermis), we moeten dus tot bloedens toe afkrabben om deze mijten te vinden. 

Het is (voor mij) onbekend of gebruikelijke en geregistreerde diergeneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van Demodex canis, ook werken bij demodicosis door Demodex injai.

In de praktijk merk ik dat terriërs met seborroe oleosa en/of jeuk op de rug goed reageren op behandeling met isoxazolines. Dit zijn tabletten die werken tegen vlooien en teken. Sommige zijn ook geregistreerd voor de behandeling van Demodex canis. Deze diergeneesmiddelen zijn al enkele jaren op de markt verkrijgbaar (uitsluitend bij de dierenarts) en zijn bijzonder effectief tegen o.a. Demodex canis. We hoeven gelukkig niet meer maanden lang te behandelen met amitraz, ivermectine of moxidectine. Over het algemeen is het probleem binnen 1-3 maanden opgelost.

© 2019 Huidadvies voor Dieren
Geschreven door dierenarts Kelly van Amersfort