Wie ben ik?

Ik ben Kelly van Amersfort; een enthousiaste, zorgzame en gedreven dierenarts. 

Ik ben geboren (1988) en getogen in Rotterdam. Na het behalen van mijn VWO diploma ben ik ingeloot voor de opleiding Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Voor de studie ben ik naar Utrecht verhuisd. Ik woon inmiddels al ruim 6 jaar in Nijmegen, samen met mijn vriend, twee lieve katten (Dash en Loki) en onze huiskonijntjes Tor en Ivy.
In mijn (spaarzame) vrije tijd ben ik graag bij familie en vrienden en beoefen ik diverse sporten. Ik hou ook van films en series kijken, winkelen, lezen en reizen. 

Het begin ...

In 2006 ben ik met de opleiding Diergeneeskunde begonnen en zeven jaar later afgestudeerd als dierenarts Gezelschapsdieren. Als klein meisje wist ik al dat ik later dierenarts wilde worden. Toen kon ik natuurlijk nog niet weten wat dat precies betekende maar het leek mij helemaal geweldig om met dieren te werken en ze beter te maken. 

Na het behalen van mijn diploma kon ik meteen aan de slag bij een praktijk in Rotterdam. Al vrij snel na mijn afstuderen ontstond mijn interesse voor dermatologie. Dit deelgebied is niet bij alle dierenartsen even populair. Er bestaan veel verschillende soorten huidaandoeningen en de symptomen lijken vaak op elkaar. Dat maakt dermatologie een zeer uitgebreid en lastig onderdeel van de diergeneeskunde. Het oplossen van huidproblemen levert vaak veel frustratie en ongeduld op.

Specialisatie

In 2015 ben ik lid geworden van de European Society of Veterinary Dermatology (ESVD). Elke maand brengen zij een Journal uit (Veterinary Dermatology) met de nieuwste ontwikkelingen binnen de veterinaire dermatologie. Ook organiseren zij elk jaar een Europees dermatologie congres. Sinds 2016 ga ik hier elk jaar heen.

Ik ben in mijn vrije tijd veel boeken en artikelen gaan lezen. Om up-to-date te blijven heb ik ook veel nascholingen gevolgd (webinars, lezingen, enzovoort). Ik ben in 2018 zelfs voor een dag congres naar Sofia, Bulgarije gevlogen.

Bij de European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS) heb ik een dermatologie opleiding gevolgd. Voor deze opleiding ben ik in 2016, 2017 en 2018 twee weken naar Wenen geweest om totaal drie dermatologie cursussen te volgen (drie niveau’s). Na het volgen van deze cursussen is het mogelijk om een Master-opleiding te starten of een ‘Certificate’ traject te volgen.

Van het één kwam het ander … hoe meer ik leerde, hoe leuker ik het vond. Dermatologie werd mijn passie. Drie of vier jaar geleden werd het mijn droom om dermatoloog voor dieren te worden. De afgelopen jaren was er geen opleidingsplek in Nederland beschikbaar. Op eigen houtje heb ik alle dermatologie nascholingen gevolgd en heb ik mijzelf toegelegd op het behandelen van huidpatiënten als zelfstandig dierenarts. 

In september 2019 verscheen er een vacature voor specialist in opleiding dermatologie (Residency ECVD) bij Veterinair Verwijscentrum de Pietersberg (Evidensia). Hier heb ik natuurlijk op gereageerd en na drie sollicitatierondes en twee assessments kreeg ik in december het verlossende telefoontje: ze hebben mij gekozen!

De specialistenopleiding is een fulltime aanstelling gedurende drie jaar. Vanaf 6 januari 2020 zal ik bij Veterinair Verwijscentrum de Pietersberg/Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem werkzaam zijn. Dermatoloog dr. Annette van der Lee zal mij gaan opleiden en begeleiden. Ik heb er onwijs veel zin in en hoop aan het einde van de opleiding het ECVD Diploma Examen te kunnen behalen en daarmee Diplomate of the European College of Veterinary Dermatology (dipECVD) te worden.

Bijgewerkt op: 04-01-2020 Nijmegen-Lent

Orthomoleculaire therapie – hond

In september 2019 ben ik begonnen met de opleiding Orthomoleculaire therapie hond (basis). De opleiding duurt 8 maanden (HBO niveau). De lessen worden verzorgd door Ingrid Smolders van Into The Wild, Meike de Lange van Meicare en andere gastsprekers. In mei 2020 is het examen. Na het behalen van het examen kan ik als orthomoleculair therapeut voor honden aan de slag.

Orthomoleculaire voedingskunde richt zich op de rol van voeding in het lichaam. Er wordt op een andere manier naar voeding en de werking van het lichaam gekeken. Goede voeding is de basis van een gezond leven. Voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid. Ze vervullen talloze functies en kunnen elkaars werking beïnvloeden (positief of negatief). Naast absolute tekorten kunnen er ook relatieve tekorten ontstaan door bijvoorbeeld een grotere vraag naar antioxidanten bij ontstekingen. 

Bij orthomoleculaire therapie wordt er gekeken naar de oorsprong van de klachten tot op celniveau. Door het lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen, kruiden of andere ‘natuurlijke’ supplementen, wordt er geprobeerd om de ontstane disbalans te herstellen. Alle onderdelen van het lichaam kunnen dan weer goed functioneren en de klachten zullen afnemen of zelfs verdwijnen.

Van het één kwam het ander … hoe meer ik leerde, hoe leuker ik het vond. 

Kelly van Amersfort

dierenarts specialist-in-opleiding