Diagnose van atopie
De diagnose ‘atopie’ is een klinische diagnose. Dat betekent dat we de diagnose stellen zónder laboratoriumtesten. De dermatologen van het Medisch Centrum voor dieren hebben een artikel geschreven over het stellen van de diagnose en allergietesten. Daarin schrijven zij o.a. “Allergietesten zijn dus niet bedoeld om de diagnose atopie te stellen of te bevestigen“.
Hoe stellen we dan wel de diagnose?
- Door andere mogelijke oorzaken uit te sluiten
- Het dier heeft passende klinische symptomen (zie ook de Atopie Quiz)
Door een stappenplan te volgen, kunnen we andere mogelijke aandoeningen uitsluiten. Bij een omgevingsallergie is er iets in de omgeving waar het dier op reageert. Door middel van allergietesten kunnen we in kaart brengen welke allergenen een rol kunnen spelen.
Allergietesten
Er bestaan twee soorten allergietesten waar dierenartsen en dermatologen gebruik van maken. De meest gebruikte is de serumtest. Dat is een bloedonderzoek waarbij de aanwezigheid van antilichamen aangetoond wordt. Een positieve uitslag betekent dus niet perse dat het dier dan ook allergisch is voor dat stofje. Een positieve waarde geeft aan dat het dier in aanraking is gekomen met dat stofje en hier antilichamen tegen heeft gemaakt.
Helaas is deze test dus niet geschikt om de diagnose mee te stellen. Er zijn namelijk ook veel gezonde honden met een positieve uitslag.
Een andere allergietest is de huidtest (intradermale test). Bij deze test worden de stofjes in de huid toegediend (per injectie) en wordt de reactie van de huid (zwelling, roodheid) beoordeeld. Er zijn maar weinig dierenartsen die de huidtest uitvoeren.
Betrouwbaarheid
Er zijn diverse laboratoria die serumtesten aanbieden, zij maken niet allemaal gebruik van dezelfde manier van testen. Elke test wordt beoordeeld o.b.v. sensitiviteit en specificiteit. Deze eigenschappen vertellen ons hoe groot de kans is dat een positieve test betekent dat het dier ziek is en een negatieve test betekent dat het dier gezond is.
De ene test is betrouwbaarder dan de andere test. De meest gebruikte serumtesten zijn van Artuvetrin en Idexx. Artuvetrin is ook de leverancier van de materialen voor de huidtest. De huidtest is betrouwbaar mits deze correct wordt uitgevoerd. De betrouwbaarheid van de uitslag is ook gerelateerd aan de ervaring van degene die de test uitvoert. Dermatologen (dierenarts-specialisten) doen deze test wekelijks en vaak al jarenlang. Bij hen weet je zeker dat je een betrouwbare test krijgt.
Andere allergietesten
Naast het bloedonderzoek bij de dierenarts of de huidtest bij de dermatoloog, worden er ook andere testen aangeboden. Deze hebben doorgaans een ander prijskaartje, dat maakt deze testen erg aantrekkelijk voor veel mensen. Echter zijn deze testen alles behalve betrouwbaar !
Het is ontzettend aanlokkelijk om een haarplukje of speekselmonster op te sturen. Voor een relatief klein bedrag heb je dan een uitslag of diagnose. Wereldwijd worden er jammer genoeg veel van dergelijke testen aangeboden. Zelfs bol.com en Groupon bieden allergietesten aan. Dermatologen en onderzoekers hebben in meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat deze testen NIET betrouwbaar zijn! Positieve waarden hoeven niet te betekenen dat de hond allergisch, net zo min als een negatieve uitslag betekent dat dat stofje niet voor klachten zorgt.