Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Herpes infectie bij de kat

Home / Kat / Herpes infectie bij de kat

Niesziekte

Iedereen heeft weleens van niesziekte bij katten gehoord. Eén van de grootste veroorzakers van deze ziekte is het herpes virus (Feline Herpes virus, FHV-1). Maar bij het niesziekte complex zijn vaak ook andere ziekteverwekkers betrokken (calicivirus, bacteriën). 

Op specialisten van het Medisch Centrum voor Dieren hebben een informatief en overzichtelijk artikel over acute en chronische niesziekte geschreven.

In dit bericht lees je meer over huidklachten door het herpes virus. 

Feline Herpes Dermatitis

Een huidontsteking of jeuk door een virusinfectie … komt dat vaak voor? Nou eigenlijk niet. 

Het feline herpes virus veroorzaakt meestal een oogontsteking, voorste luchtweg problemen en ontstekingen in de bek. Soms kan het virus voor huidklachten zorgen. Dit zien we met name bij katten die het virus bij zich dragen maar hier geen klachten van hebben (ze zijn latent geïnfecteerd).

De huidklachten bij Feline Herpes Dermatitis worden niet direct door het virus zelf veroorzaakt maar door de reactie van het afweersysteem. 

Symptomen

Herpes dermatitis gaat gepaard met huidplekjes op de kop. De rest van het lichaam is niet betrokken bij de infectie. De huidplekjes kunnen ernstige jeuk veroorzaken en lijken op kop en nek ontvelling. De eerste plekjes zien we vaak tussen de ooghoek (binnenzijde) en het gebied bij neus/lippen. De plekjes die we het meeste zien korstjes, schaafplekjes (erosies) en zweertjes (ulcers). 

Allergische katten laten vergelijkbare symptomen zien. Het is belangrijk om vast te stellen of de huidplekjes door een allergie of infectie worden veroorzaakt. Corticosteroïden zijn namelijk gecontra-indiceerd bij een virusinfectie en worden veelal gebruikt om de jeuk en ontsteking te remmen bij allergische katten.

Diagnose en behandeling

De diagnose ‘herpes dermatitis’ is niet altijd voor de hand liggend. Het komt niet vaak voor en de klachten zien we ook bij allergische huidaandoeningen. 

Om een virusinfectie uit te sluiten of te diagnosticeren wordt bij het herpes virus gebruik gemaakt van PCR onderzoek. Hierbij kan een swab worden afgenomen en naar het laboratorium opgestuurd worden. Een negatieve PCR toont aan dat de klachten niet door herpes virus komen (het is een erg gevoelige test).

Behandeling

Het is niet mogelijk om het herpes virus volledig weg te krijgen. Het virus blijft in het lichaam, met name zenuwweefsel, aanwezig en bij stress of daling in de afweer kunnen problemen ontstaan. Dit zien we ook bij mensen met een koortslip, wat ook door een herpes virus wordt veroorzaakt.

De behandeling van katten met feline herpes dermatitis bestaat vooral uit symptomatische behandeling. Eventuele bijkomende bacteriële infectie moet apart behandeld worden. De jeuk trekt meestal weg zodra we het lichaam ondersteunen in de strijd tegen het virus.

L-lysine en famciclovir zijn middelen die ingezet worden bij de behandeling van het herpes virus. L-lysine is een essentieel aminozuur en speelt o.a. een rol in het goed functioneren van het afweersysteem. Het is als voedingssupplement te koop (zie verder). Famciclovir is een humaan antiviraal medicijn en op recept via de dierenarts verkrijgbaar. Tot op heden zijn er nog steeds erg weinig geneesmiddelen die virussen doden, het lichaam zal de infectie dus uiteindelijk zelf moeten opruimen.

L-lysine supplementen

Er bestaan meerdere supplementen (poeder of pasta). De samenstelling van het product en geadviseerde dosering verschilt echter enorm. In de literatuur wordt meestal een dosering van 2x daags 500 mg geadviseerd. PUUR L-lysine heeft de hoogste dosering L-lysine per dosis en geeft juiste adviezen m.b.t. de dagelijkse dosering. 

 • PUUR L-lysine (poeder)
  935 mg L-lysine per dosis (1 gram)
  + magnesium en vitamine B6
  → €10,15 per 50 gram → genoeg voor 25-50 dagen behandeling (volwassen kat)
 • Vétoquinol Care Enisyl-F (pasta)
  252,06 mg L-lysine per gram
  → €23,95 voor 100 ml → genoeg voor 25 dagen (volwassen kat)
 • Phytonics L-lysine comp (poeder)
  177 mg L-lysine per dosis (1/4 maatschep = 0,2 gram)
  + vitamine C + vitamine B6 + magnesium
  → €20,95 per 100 gram → genoeg voor 500 dagen behandeling
 • Ecuphar F-lysine (poeder)
  250 mg L-lysine per maatschepje (2,5 gram)
  → +/- €28,95 per 300 gram → genoeg voor 30 dagen (volwassen kat)
 • Groene Os L-lysine B6 -hond/kat (poeder)
  125 mg L-lysine per dosis (1/4 maatschep = 0,25 gram)
  + vitamine B6
  → €22,95 per 100 gram → genoeg voor 400 dagen behandeling
© 2019 Huidadvies voor Dieren
Geschreven door Dierenarts Kelly van Amersfort
Kelly van Amersfort
Dierenarts Dermatologie & Orthomoleculair therapeut voor honden
© 2024 Huidadvies voor Dieren