Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Kop en nek ontvelling

Home / Kat / Kop en nek ontvelling

Kop en nek ontvelling bij de kat

Wat is het?

Kop en nek ontvelling is één van de huidreactiepatronen van de kat. Bij katten met huidproblemen bestaan er vier reactiepatronen. Een huidreactiepatroon is een patroon waarmee de huid reageert.
Het is géén aandoening of ziekte.
Huidreactiepatronen
1. Miliaire dermatitis
2. Symmetrische of zelfveroorzaakte Alopecia
3. Eosinofiel granuloom complex (EGC)
4. Kop en nek ontvelling

Hoe ontstaan de klachten?

Jeuk, JEUK en nog eens jeuk…
De wonden en schaafplekken worden door intensief en overmatig krabben veroorzaakt. De kat kan binnen een korte tijd grote en diepe wonden maken met de scherpe nagels van de achterpoten. Soms ontstaan de wonden zelfs binnen enkele uren. Secundair ontstaat er vaak een bacteriële huidinfectie waardoor de kat nog meer jeuk kan ervaren én de wond niet kan genezen.

Symptomen

De zelf-veroorzaakte huidontstekingen zien we op de kop en in de nek of hals. Ook de oren, wangen en huid tussen oren en ogen kan aangedaan zijn.

Mogelijke oorzaken

 • Vlooienallergie
 • Voedselovergevoeligheid
 • Omgevingsallergie (Feline Atopie Syndroom, atopische dermatitis)
 • Mijten
  • Oormijt
  • Schurftmijt
  • Demodex mijt
 • Muggenbeet overgevoeligheid
 • (Diepe) Schimmelinfectie
 • Poxvirus infectie (koepokken)
 • Herpes/calicivirus infectie (onderdeel van niesziekte complex)
 • Tumoren
 • Pemphigus complex (auto-immuun aandoening)
 • Idiopathische faciale dermatitis bij de Pers*
 • Idiopathische ulceratieve dermatose*

 

* Idiopathisch betekent dat de precieze oorzaak en ontstaanswijze van de klachten niet bekend is

Behandeling

De behandeling bestaat uit meerdere componenten. Het is belangrijk dat de wond kan genezen en de jeuk behandeld wordt. Secundaire huidinfecties moeten onderzocht en indien aanwezig, behandeld worden. Uiteraard is er een oorzaak die tevens ook aangepakt dient te worden. Klik op onderstaande kopjes voor meer informatie.

Kop en nek ontvelling bij katten is vaak een hardnekkig en frustrerend probleem. Een dermatoloog voor dieren heeft veel ervaring met dit soort problemen. Ben je al een tijd aan het worstelen en krijgen jij en je dierenarts het probleem maar niet onder controle?
Vraag dan doorverwijzing naar een dermatoloog. Je bent van harte welkom op de dermatologie afdeling van het Evidensia Dierenziekenhuis Hart van Brabant (Waalwijk, Noord-Brabant).

De krabplekken op de kop en nek worden door de kat zelf veroorzaakt. Het is daarom erg belangrijk dat de jeuk en ontsteking behandeld worden. Als de kat stopt met krabben en de ontsteking c.q. allergische reactie wordt geremd, kan de huid genezen.

Bij katten zijn er, in tegenstelling tot de hond, helaas maar weinig effectieve, geregistreerde diergeneesmiddelen die snel werken. In de praktijk wordt er daarom bijna altijd gebruik gemaakt van corticosteroïden. Dit geven we bij voorkeur als tabletten, langwerkende zgn. depot-injecties kunnen het beste vermeden worden in verband meer risico op bijwerkingen.
Of andere anti-jeuk medicijnen of ontstekingsremmers een optie zijn, kan de dierenarts of dermatoloog bepalen nadat hij/zij de kat heeft nagekeken.

Bij wondgenezing zien we een ontstekingsreactie van het afweersysteem. De stofjes die bij de ontsteking vrijkomen kunnen ook voor jeuk zorgen. Als de huid lange tijd ontstoken is, dan wordt er littekenweefsel gevormd. Ook littekens kunnen jeuken. Daarnaast kunnen bacteriën voor extra jeuk zorgen en ervoor zorgen dat de wond niet kan genezen.

Naast de anti-jeuk behandeling is wondverzorging vaak belangrijk voor het genezingsproces. Echter kan wondbehandeling ook averechts werken bij katten met kop en nekontvelling!

Er bestaan vele huidverzorgingsproducten waaronder verzachtende en antimicrobiële zalfjes. Maar niet alle producten zijn geschikt voor behandeling van kop en nek ontvelling. Soms kan een zalfje juist de klachten verergeren aangezien bij veel katten de jeuk juist erger wordt na toediening van een zalf. 

Het type wond en eventuele aanwezige infectie bepaalt welk product het beste ingezet kan worden. De dierenarts of dermatoloog kan je hierin het beste adviseren na klinisch en microscopisch onderzoek.

De huid kan niet genezen als de kat zichzelf blijft krabben. 

 

Heel vaak krijgt de kat een kraag om. Zonder de jeuk te remmen is het omdoen van een kraag niet het meest diervriendelijke wat we kunnen doen. De kat heeft namelijk ontzettende jeuk maar kan zichzelf niet krabben door de kraag.
Het voorkomt dat de kat de plekken erger maakt maar hoe zou je het zelf vinden als je niet kunt krabben terwijl je erg veel jeuk hebt?

 

 

Opties ter voorkoming van zelf-trauma (mits de jeuk en wond ook behandeld worden)

 • Kraag
 • MPS-shirt / bandana / tennissok* 
 • Nagelkapjes (bv. Soft Paws)

 

* In de praktijk maak ik regelmatig gebruik van een tennissok (grootste maat). Knip hierbij het onderste deel van de sok (vanaf enkel naar tenen) af en plaats het overige deel, wat normaliter op enkel/onderbeen zit, om de nek van de kat. Zorg ervoor dat de sok niet te strak zit en houdt de kat een aantal uur in de gaten nadat je de sok om hebt gedaan. Hij/zij kat kan namelijk in paniek raken of vast komen te zitten. Verschoon de sok dagelijks en was deze op >40 graden in de wasmachine

 
Kelly van Amersfort
Dierenarts Dermatologie & Orthomoleculair therapeut voor honden
© 2024 Huidadvies voor Dieren