Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Kleurmutant alopecia

Home / Hond / Kleurmutant alopecia

Color dilution alopecia (CDA)

Kleurmutant alopecia (Color dilution alopecia, CDA) is een huidaandoening die we uitsluitend bij rassen met verdunde kleuren zien. Verdunde kleuren zijn blauw, champagne, charcoal, zilver en fawn (licht geel/bruin). 

Honden met CDA ontwikkelen op den duur kaalheid zonder jeuk en kunnen ten onrechte gediagnosticeerd worden met hormonale kaalheid.

Black Hair Follicle Dysplasia (BHFD)

Kleurmutant alopecia komt dus alleen voor bij honden met een bepaalde vachtkleur. Bij honden met een zwarte vacht zien we echter een vergelijkbare aandoening: Black Hair Follicle Dysplasia (BHFD). Bij deze aandoening zijn alleen de zwarte haren aangedaan. 

Follicle betekent haarzakje (haarfollikel) en dysplasie verwijst naar een afwijking in de vorm en/of functie. 

Pigment en verdunde kleuren

Er zijn bepaalde cellen in het lichaam die voor de productie van pigment zorgen, de melanocyten. Pigment wordt ook wel melanine genoemd, niet verwarren met het hormoon melatonine.

Melanine geeft de kleur aan de huid en haren. Er zijn twee pigmentsoorten: eumelanine geeft een zwarte of bruine kleur en pheomelanine een rode-gele kleur. Witte dieren missen pigment. Lees hier meer over in het artikel ‘Pigment bij dieren‘. Vachtkleur en variaties hierin worden bepaald door veel erfelijke factoren en genen. 

De verdunde kleuren, blue en fawn, zijn het gevolg van het verdunningsgen (MPLH gen). Dit gen verdunt alle kleuren en wordt ook wel D-locus genoemd. Het MPLH gen is verantwoordelijk voor de sterkte van de vachtkleur en bepaalt de verdeling van de cellen die melanine bevatten.

Op de website van Combibreed kun je meer lezen over vachtkleuren en variaties hierin. 

De linkerhond heeft een verdunde vachtkleur

Afbeelding van JackieLou DL via Pixabay 

Hond met verdunde vachtkleur

Afbeelding van Zachtleven fotografie via Pixabay

Hoe ontstaan de klachten?

Bij honden met kleurmutant alopecia gaat het mis bij de aanmaak, transport en opslag van melanine. Het gevolg is dat er zgn. ‘macromelanosomen’ gevormd worden. Er worden ook giftige stofjes geproduceerd die de haarschacht beschadigen. Macromelanosomen zijn bij elkaar geklonterde melanosomen; een melanosoom is het deel van de cel waar de aanmaak, opslag en transport van melanine plaatsvindt.

Bij kleurmutant alopecia zorgen macromelanosomen voor de verwoesting van het buitenste laagje van de haren (de cuticula). Dat is kenmerkend voor kleurmutant alopecia en zorgt ervoor dat de haren afbreken. In het begin lijkt de vacht dunner behaard en later kan er complete kaalheid (alopecia) ontstaan.

Symptomen

De eerste symptomen van klassieke CDA zien we bij jong en jong-volwassen honden, vaak zijn de honden jonger dan één jaar. Naarmate ze ouder worden zullen de klachten meestal verergeren.

Symptomen die passen bij CDA zijn:

  • Verminderde beharing (hypotrichose)
  • Kaalheid
  • Slechte vachtconditie (doffe, stugge vacht)
  • Droge of schilferige huid
  • Mee-eters (comedones)

Het komt ook regelmatig voor dat honden met CDA een bacteriële huidinfectie ontwikkelen. De haren kunnen dan nog sneller loslaten als er sprake is van een folliculitis (ontstoken haarzakje). Andere kernmerken van een huidinfectie zijn ongewenste geurtjes, rode pukkeltjes, kleine bultjes in de huid, schilfers of jeuk. 

Hond met verdunde vachtkleur (fawn kleur) met een dunne vacht
Zelfde hond met dunne vacht op de flank

Raspredispositie

Enkele rassen zoals de Dobermann, Teckel, Duitse Dog, Whippet en windhond maar ook de Ierse Setter zijn gepredisponeerd. 

In Nederland zien we kleurmutant alopecia ook bij de volgende rassen bij honden met verdunde kleuren:
– Amerikaanse stafforshire terrier
– Bulldoggen
– Berner Sennenhond
– Chihuahua
– Chow Chow
– Poedel (middenslag)
– Yorkshire terriër

Diagnose

Het ras en de kleur van de vacht in combinatie met de klachten doen vaak al aan kleurmutant alopecia denken. Het is aan te raden om hormonale aandoeningen uit te sluiten, zeker bij twijfelgevallen.

De diagnose van kleurmutant alopecia stellen we op basis van de bevindingen van een trichogram en huidbiopten. Een trichogram wordt ook wel ‘haarwortelonderzoek’ genoemd. Hierbij nemen we een plukje haren en bekijken deze onder de microscoop. Het zien van een ophoping van pigment in de haren mét schade aan de buitenste laag van het haar is zeer suggestief voor kleurmutant alopecia (zie foto hieronder).
In principe hebben alle verdunde kleur haren bij elkaar geklonterde melanosomen, als ze dit niet zouden hebben zouden de haren namelijk zwart zijn. Het aantonen van deze macromelanosomen betekent niet per definitie dat de hond CDA heeft. Normale haren kunnen ook groepjes melanosomen hebben. Zo heeft bijvoorbeeld elke Weimaraner macromelanosomen.

Trichogram hond met CDA. Een macromelanosoom tegen de wand van de haarschacht is zichtbaar (onderste haar)
Trichogram normale haar. Pigment ligt in het midden van de haar zonder pigment klontering en schade aan haarschacht
Trichogram hond met CDA. Meerdere afwijkende haren waarvan er één afgebroken is

Behandeling

Honden met CDA en BHFD kunnen we niet genezen. In principe is er ook geen behandeling noodzakelijk. Het wordt gezien als een cosmetische aandoening, d.w.z. de hond zelf heeft er geen last van maar het uiterlijk is wel aangetast.

Er bestaan tevens vrij weinig mogelijkheden om de haargroei te stimuleren. Bij andere cosmetische of kalende aandoeningen zonder jeuk is melatonine een veelgebruikte medicijn om de haargroei te bevorderen (bv. bij seizoensgebonden kaalheid). Bij kleurmutant alopecia heeft dit echter weinig zin. Er is namelijk niks mis met de haargroei zelf. 

Bij honden met CDA is ondersteuning van de huid en resterende haren belangrijk. Denk hierbij aan:


Bijkomende huidinfecties kunnen meestal met lokale behandeling verholpen worden. In enkele gevallen zal systemische behandeling met antibiotica nodig zijn. Meestal wordt er een antimicrobiële shampoo voorgeschreven zoals Maxani PyoMax of Douxo S3 Pyo shampoo. Tegenwoordig zijn er ook droogshampoos (mousse) of sprays verkrijgbaar waardoor er minder vaak gewassen hoeft te worden (bv. Douxo S3 Pyo mousse of Maxani PyoMax spray en mousse).

Kelly van Amersfort
Dierenarts Dermatologie & Orthomoleculair therapeut voor honden
© 2024 Huidadvies voor Dieren