Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Zonnebrandcrème voor honden en katten

Home / Hond / Zonnebrandcrème voor honden en katten

Waarom zonnebrandcrème voor jouw hond of kat?

Net als mensen kunnen honden en katten verbranden na blootstelling aan zonnestralen. Symptomen van zonnebrand bij uw huisdier kunnen rode, schilferige of droge huid zijn maar ook verlies van haren. Later kunnen er wondjes en korstjes ontstaan.

Het zonlicht heeft een aantal onzichtbare effecten op de huid: op celniveau (het DNA wordt aangetast) en op het afweersysteem in de huid. Bij zonnebrand ontstaan er door de UV-stralen kleine beschadigingen die leiden tot herstel of mutatie van cellen. UV-licht zorgt ook voor schade van het collageen in de huid met een verminderde elasticiteit als gevolg. Het gevolg van ernstige beschadiging leidt tot celdood, het loslaten van ontsteking stimulerende stofjes en verminderde functie van de afweercellen in de huid.

Uiteindelijk kan overmatige blootstelling aan UV-licht, herhaalde of ernstige zonneband leiden tot ontwikkeling van huidkanker. Plaveiselcelcarcinoom (SCC) bij de hond en kat is één van de bekendste vormen van huidkanker (zo’n 15% van de huidtumoren van de kat en 5% bij de hond). Ook kan UV-licht bij bepaalde immuun gemedieerde en auto-immuun huidaandoeningen als trigger werken. De klachten kunnen dan verergeren in bepaalde maanden van het jaar wanneer de blootstelling aan zonlicht toeneemt. 

"by SabbaCadabra via Pixabay"

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor. Deze factor bepaald de mate en effectiviteit van bescherming tegen zonnebrand. De SPF zegt dus niks over tijdsduur of blootstelling aan zonlicht. Er wordt aangenomen dat het vermogen van bescherming van een zonnebrandcrème maximaal 2 uur aanhoudt. Het is daarom aan te bevelen om regelmatig zonnebrandcrème aan te brengen.

De mate van bescherming hangt af van de SPF waarden. Producten met een lage of matige bescherming hebben een SPF van 6-10 en 15-25. SPF 30-50 geeft een hoge bescherming en SPF 50+ een zeer hoge bescherming.

Zink oxide

De reden waarom je beter géén humane zonnebrandcrème voor dieren kunt gebruiken is dat deze producten bijna altijd zink oxide bevatten. Zink oxide is een mineraal dat vaak aan zalfjes en huidverzorgingsproducten wordt toegevoegd om brandwonden op de huid te voorkomen of behandelen. Zink is één van de belangrijkste mineralen voor de huid en heeft een grote invloed bij de aanmaak van nieuwe cellen.

Echter als zink oxide via de bek wordt ingenomen door oplikken van bepaalde producten kan dit milde tot ernstige bijwerkingen teweegbrengen. Bij inname kan zink oxide dus giftig zijn voor uw huisdier. Voorbeelden van bijwerkingen: bloedarmoede, misselijkheid, hoesten, irritatie van bek, slokdarm of maag maar ook koorts, braken en diarree.

Zonnebrandcrème voor dieren

Er bestaan niet veel zonnebrandcrème producten voor de hond of kat. De twee meest geadviseerde en gebruikte producten zijn de Maxani Suncare cream en Dermoscent SunFREE.

Maxani Suncare

Hydraterende zonnebrandcrème zonder zink oxide met SPF 30+. Geschikt voor hond, kat, paard, konijn en knaagdier. Bevat effectieve en veilige zonnefilters voor huisdieren, zonder parfum. De crème is waterafstotend. Verkrijgbaar in 30 en 100 ml verpakking.

Dermoscent SunFREE

Zonnebrandcrème voor hond en kat met SPF 30+. Deze crème is waterafstotend en 100% natuurlijk. Het blijft goed op de huid zitten en geeft zo een goede bescherming. Bij sommige dieren kan de crème huidirritatie geven en is verwijdering lastig omdat het te goed plakt.

Wanneer te gebruiken

In principe heeft het lichaam meerdere manieren om zich te beschermen van invloeden van buitenaf. De huidbarrière en vetlaag van de opperhuid maar ook de vacht zijn hier voorbeelden van.

Bescherming tegen de zon is aan te raden bij:

  • onvoldoende beschermde huid: dun behaarde gebieden zoals oren, neus, buik, liezen.
  • onvoldoende beschermde huid: dieren met witte of licht gekleurde vacht, haarloze rassen, na scheren
  • lichaamsdelen zonder pigment: zoals littekenweefsel, chirurgische wonden maar ook honden of katten met vitiligo of pemphigus
  • honden of katten met huidaandoeningen die kunnen verergeren na blootstelling aan UV-licht (cutane lupus, pemphigus)
  • dieren met zonnebrand

Bronvermelding:
– Dermoscent Training Module Sun Protection
– Small Animal Dermatology (Hnilica)
– vetinfo.com
– ESAVS Dermatology course II 

Kelly van Amersfort
Dierenarts-dermatoloog, resident ECVD, board-eligible
© 2023 Huidadvies voor Dieren