Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Behandeling van atopie

Home / Allergie / Behandeling van atopie

Behandeling van atopie

Atopie is een chronische huidziekte waarbij dieren voornamelijk jeuk hebben. Honden met atopie zijn ook gevoeliger voor het ontwikkelen van huidinfecties. Bij atopie reageert het afweersysteem overmatig op stofjes in de omgeving (allergenen). Dit zijn meestal pollen en huismijten. Sinds enkele jaren zijn er ook aanwijzingen dat voedingsstoffen bepaalde reacties kunnen uitlokken die passen bij atopie. 

De behandeling van atopie is levenslang en veelal frustrerend. Het ziektebeeld wisselt met de tijd, het kan beginnen met een oorontsteking en later in het leven gaan de dieren aan de poten likken of krijgen ze andere symptomen. Hier kan soms maanden of langer tussen zitten. De klachten worden meestal erger in plaats dat dieren ‘er overheen groeien’. Opflikkeringen en bijkomende huidinfecties zorgen er ook voor dat de behandeling aangepast moet worden. Maar ook parasieten, hormonen, stress  of het seizoen (temperatuur, luchtvochtigheid, omgevingsallergenen) kunnen jeuk uitlokken of verergeren. 

Medicijnen tegen de jeuk

Vroeger waren er vrij weinig mogelijkheden om allergische honden met jeuk te behandelen. Het kwam vaak neer op een levenslange behandeling met corticosteroïden (het bekende prikje tegen de jeuk of tabletten).

In 2003 kwam Atopica® op de markt (dat is ruim tien jaar ná de eerste registratie van prednisolon tabletten). Atopica® is de merknaam voor het medicijn ciclosporine. Het is ook een immuunonderdrukkend medicijn maar dan met minder bijwerkingen als je het vergelijkt met corticosteroïden. Inmiddels zijn er meerdere merken op de markt waardoor de behandeling wat goedkoper is geworden.

In 1992 is de immuuntherapie van Artuvetrin als diergeneesmiddel geregistreerd. Van alle behandelingsopties is dit de enige manier om de oorzaak van de allergie aan te pakken. Ondanks deze manier van behandelen al meer dan 25 jaar een optie is, wordt het niet zo vaak ingezet. Dit heeft waarschijnlijk met de kosten en ’tegenvallende’ resultaten te maken (als je dat vergelijkt met corticosteroïden). Het succespercentage van deze behandeling ligt volgens onderzoeken tussen de 60-70%. Voor 15-30 euro per maand* is dat voor veel dierenartsen en eigenaren niet ‘de moeite waard’. Echter wanneer dermatologen deze behandeling inzetten, worden er dikwijls betere resultaten gezien. Maar het blijft een behandeling waarbij de meeste dieren alsnog met andere behandelingsvormen behandeld moet worden. 

Tien jaar na de komst van Atopica® kwam het revolutionaire medicijn Apoquel® naar Nederland.  Het was hét nieuwe middel in de strijd tegen jeuk. Qua effectiviteit vergelijkbaar met prednison maar veel minder bijwerkingen. Meestal wordt de jeuk al binnen 4 uur geremd! Een nadeel van dit medicijn is dat afbouwen over het algemeen niet mogelijk is maar ook de prijs (de prijs per tablet ligt tussen €1,55 en €3,00, afhankelijk van de dosering).

Halverwege 2017 (4 jaar na de komst van Apoquel®) daarna kwam Zoetis met een ander vernieuwend diergeneesmiddel: Cytopoint®. Een langwerkende injectie met monoclonale antilichamen (zgn. biologische behandeling). Het heeft nagenoeg geen bijwerkingen en kan bij alle leeftijden ingezet worden (dus ook bij honden jonger dan 1 jaar). 

Zoals je kunt lezen is er sinds de jaren 90 een hoop veranderd qua medicatie. De wetenschap en daarmee onze kennis is ook enorm vooruitgegaan. We weten nog lang niet alles maar er zijn belangrijke ontdekkingen gedaan over het ontstaan van de klachten waardoor we honden met atopie ook beter kunnen behandelen. 

Het oude prikje tegen de jeuk kan eigenlijk anno 2019 niet meer. Er is zóveel mogelijk, zowel op het gebied van medicijnen en supplementen als diverse ondersteunende maatregelen. 

*omgerekend; één flacon van 10 ml is voldoende voor 8-10 maanden 

Behandelingsvormen

Bij de behandeling van atopie kunnen we op verschillende manieren het dier ondersteunen en helpen. Het dier voorgoed beter maken kan echter niet. Atopie is chronische huidziekte waarbij we alert moeten blijven op opflikkeringen, bijkomende huidinfecties en uitbreiding van de allergie.

Hieronder een overzicht met mogelijke behandelingsvormen. In toekomstige berichten lees je meer over de verschillende opties. 

  1. Immuuntherapie
  2. Anti-jeuk middelen
  3. Ondersteuning met essentiële vetzuren
  4. Bestrijden of voorkomen van huidinfecties
  5. Shampootherapie
  6. Herstel van de huidbarrière
  7. (Speciale) voeding
  8. Gebruik van antiparasitica om vlooien en mijten te behandelen c.q. voorkomen

Behandeling op maat

Elke allergische hond heeft ondersteuning nodig en moet behandeld worden. Maar niet elke hond met een omgevingsallergie heeft dezelfde klachten of reageert hetzelfde op een behandeling. Bijkomende huidinfecties en opflikkeringen zorgen ervoor dat de behandeling met de tijd aangepast moet worden. 

De behandeling van allergische honden is dan ook maatwerk. 

Voor de behandeling van huidallergieën kun je terecht bij de dierenarts maar er bestaan ook dieren-dermatologen. Als dierenarts kun je namelijk niet overal goed van op de hoogte zijn. Een dermatoloog voor dieren is een dierenarts die een specialistenopleiding heeft afgerond en dagelijks dieren met huidproblemen behandeld. 

Wat nog meer?

Naast de eerder genoemde behandelingsvormen is het ook mogelijk om het dier met bepaalde supplementen te ondersteunen. En uiteraard is het erg belangrijk en raadzaam om te proberen om de blootstelling aan allergenen tot een minimum te beperken.

Lees meer...

© 2019 Huidadvies voor dieren
Geschreven door dierenarts Kelly van Amersfort
Kelly van Amersfort
Dierenarts Dermatologie & Orthomoleculair therapeut voor honden
© 2024 Huidadvies voor Dieren