Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Boompollenallergie bij hond en kat

Home / Alle artikelen / Boompollenallergie bij hond en kat

Pollenallergie

Honden en katten met een pollenallergie hebben meestal huidklachten zoals jeuk en oorontstekingen. Soms kunnen dieren met een omgevingsallergie (atopische dermatitis) ook klachten hebben van de slijmvliezen van neus en ogen of luchtwegen zoals mensen met hooikoorts of astma. Hierbij kun je denken aan irritatie aan de ogen (rode ogen, met poten langs ogen wrijven), conjunctivitis (bindvliesontsteking van het oog), overmatige ooguitvloeiing (epiphora) of kaalheid of verminderde beharing en roodheid rondom de ogen. Hoesten en snotteren zien we in mindere mate bij allergische huisdieren. Een uitzondering hierop zijn katten met het Feline Atopic Skin Syndrome (FASS). Zij kunnen naast huidklachten met jeuk ook last hebben van astma als onderdeel van de allergie voor stofjes uit de omgeving (pollen, huisstofmijten). 

Dieren met een omgevingsallergie ontwikkelen klachten door een reactie op stofjes uit de omgeving. In meeste gevallen gaat het om pollen van diverse planten en/of huis(stof)mijten in huis. Daarnaast kunnen ze allergisch reageren schimmels in omgeving of gisten op huid (Malassezia soorten) en op huidschilfers van andere dieren of mensen. Dat laatste zien we gelukkig niet zo vaak. 

In het artikel ‘Pollenallergie: een overzicht‘ vind je meer informatie over grassen, bomen en kruiden waar dieren op kunnen reageren incl. overzicht met kruisreacties. In dit artikel lees je meer over boompollen. 

Hond met conjunctivitis en ooguitvloeiing
Het is belangrijk om bij katten met hoestklachten goed te achterhalen wáár de klachten door worden veroorzaakt. Met alleen röntgenfoto’s kan de diagnose eosinofiele bronchitis of allergische astma niet gesteld worden.
Als eigenaar van een kat met allergische astma, is mijn advies om dit te laten onderzoeken door een dierenarts met ervaring in dit vakgebied of een dierenarts-specialist Cardiologie-Pulmonologie. Ik ben jaren geleden met mijn eigen kat bij Dr. Niek Beijerink van Veterinaire Specialisten in Vught geweest. Bij mij in het dierenziekenhuis in Waalwijk (en op 3 andere locaties) kun je ook terecht bij de afd. cardiologie/pulmonologie (klik hier)

Boompollen

Inhoudsopgave

Berkenfamilie (Betulaceae)
 • Ruwe Berk
 • Zachte Berk
 • Hazelaar (meer een struik)
 • Boomhazelaar
 • Haagbeuk 
 • Witte Els 
 • Zwarte Els

Bomen uit deze familie bloeien via zgn. ‘katjes’. Er bestaan mannelijke en vrouwelijke katjes die in de berkenfamilie beide tegelijkertijd aanwezig zijn. De bomen en struiken in deze familie produceren veel pollen (stuifmeel) want bestuiving vindt voornamelijk plaats via de wind. 

Berk

De Berk is te herkennen aan de witte afbladderende bast, echter hoe ouder de boom, hoe donkerder de stam

Hazelaar

Hazelnoten van de hazelaar

Els

Haagbeuk (Carpinus betulus)

De Haagbeuk wordt soms verward met de ‘beukenhaag’ ofwel gewone Beuk (Fagus sylvatica). Een meest duidelijke verschil tussen de twee is dat de Haagbeuk z’n bladeren verliest in het najaar en bij de gewone Beuk blijven de verdorde bladeren gedurende de winter aan de takken hangen. Daarnaast vertonen de bladeren duidelijke verschillen: de haagbeuk heeft een puntig blad met diepe nerven. Klik hier voor foto’s en nog meer verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag.

Beukenhaag met gladde, niet puntige bladeren
Beukenfamilie (Fagaceae)
 • Beuk
 • Tamme kastanje
 • Zomereik

Kenmerkend voor bomen uit deze familie is het napje (cupula), dat de vrucht beschermt.

Beuk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Blad van de beuk

Tamme kastanje

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zomereik

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Eikel van de zomereik, vaak vind je rondom de boom jonge boompjes die uit de nootjes zijn gekomen
Zomereik met zijn kenmerkende bladeren
Cipresfamilie (Cupressaceae)
 • Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens)
 • Jeneverbes (Juniperus communis)

De cipresfamilie wordt ook wel de familie van de coniferen genoemd. De bomen uit de cipresfamilie behoren namelijk tot de Orde Coniferales. De vruchten van deze bomen zijn droog en kegelvormig. De naam conifeer betekent dan ook ‘kegeldrager’. 

De bestuiving vindt via de wind plaats waardoor de bomen uit deze familie over het algemeen veel pollen produceren.

Italiaanse cipres

De klassieke cipres is de Italiaanse cipres. Deze boom is veel in het Middellandse Zeegebied te vinden en kent zijn oorsprong in Italië. In Nederland en België wordt de Italiaanse cipres vaak aangeplant in parken en tuinen.

Er zijn studies die aantonen dat er een hoge kruisreactiviteit bestaat tussen pollen van de Italiaanse cipres en gerelateerde soorten zoals de Japanse cipres en Japanse ceder (sikkelcipres) en andere bomen uit de cipresfamilie.

Jeneverbes

In tegenstelling tot de Italiaanse cipres is de Jeneverbes een inheemse boomsoort in de Benelux. 

Image by SonjavdK from Pixabay
Iepenfamilie (Ulmaceae)
 • Fladderiep (Ulmus laevis)
 • Gladde Iep (Ulmus minor of Ulmus carpinifolia)

Gladde Iep

De bladeren van de Gladde Iep lijken soms op de bladeren van de Haagbeuk maar zijn vaak te herkennen aan de ongelijke bladvoet (zie foto hieronder).

Op deze foto is de ongelijke bladvoet van de Iep goed te zien. Image by Petra from Pixabay
Olijffamilie (Oleaceae)
 • Es (Fraxinus excelsior)
 • Liguster
 • Olijfboom (Olea europaea)

De planten uit de Olijffamilie zijn bomen, struiken en lianen. In Nederland zien we planten uit de Olijffamilie vooral voor in tuinen, denk hierbij aan de sierplanten (Forsythia, sering, jasmijn, liguster) en Olijfboom. Maar de loofboom Es is zowel in de natuur als aangeplant te vinden. 

Es

De Es is vooral te vinden in een rivierengebied en in bossen met beekjes (ooibossen, oevers van wateren). Maar de boom is ook veel aangeplant (bv lanen) waardoor deze in heel Nederland te vinden is. Er wordt dan ook wel gesproken over een Essenlandschap, vooral in de Achterhoek.

Ook bij deze boom vindt bestuiving plaats via de wind maar de pollen van de Es zijn mild tot matig allergeen.

Plataanfamilie
 • Gewone plataan (Platanus x hispanica)

De plataanfamilie is een bijzondere want het bevat namelijk maar één geslacht en omvat zo’n 10 soorten bomen. De plataan is geen inheemse boomsoort en in de Benelux zijn twee soorten te vinden: Westerse en Oosterse plataan. De aangeplante (Esdoornbladige) plataan die we vooral in Nederland zien is gewone plataan (Platanus × hispanica)  en is een kruising tussen de Westerse en Oosterse plataan. 

De plataan is een boom die goed tegen stedelijke luchtvervuiling kan en wordt daarom vaak aangeplant als stadsboom. Net zoals andere bomen in dit artikel, is ook de plataan een windbestuiver. 

De plataan is goed te herkennen aan de stam en vruchtbollen. Als het schors afbladdert laat het geel-groene-bruine plekken achter.  De vruchtbollen zijn rond en bolvormig en het gehele jaar in de boom aanwezig na de bloei. De vrouwelijke bloeiende bollen hebben rode stempels waaraan ze te herkennen zijn.

Vruchtbol van plataan. Samen met de karakteristieke grote handvormige bladeren. Image by minka2507 from Pixabay
Image by Charles Risen from Pixabay
Wilgenfamilie (Salicaceae)
 • Abeel (Populus alba, Witte Abeel)
 • Katwilg (Salix viminalis)

Binnen de Wilgenfamilie vinden we veel bomen en struiken die in Nederland en België voorkomen. Er komen twee geslachten in deze familie voor: Populier en Wilg. Deze planten bloeien vroeg in het voorjaar en produceren nectar onderin de bloemen. De bloemen van Wilgen en Populieren noemen we katjes. Hier komen insecten zoals bijen op af die deels voor bestuiving zorgen maar de katjes zelf geven ook pollen af aan de lucht (windbestuiving). Het stuifmeel van deze bomen is mild allergeen.

Abeel

Deze boom is heel makkelijk te herkennen aan zijn bladeren. Deze zijn namelijk wit van onderen (vandaar de naam Witte Abeel).

Katwilg

Wilgen zijn vaak langs de waterkant te vinden; dit geldt ook voor de Katwilg. Dit echter een struikvormige wilgensoort en ziet er niet uit als een boom. Het is een windbestuiver maar bestuiving kan ook via insecten plaatsvinden. Bij de bloei komen zwarte kleine zaadjes tevoorschijn die met het pluis door de wind vervoerd worden. Als er heel veel wilgen- en populierenpluis in de lucht is, lijkt het alsof het sneeuwt. Dit fenomeen wordt ook wel ‘zomersneeuw’ genoemd.

Bloemen van de Katwilg
Struikvormige wilg (Katwilg)
Katje in bloei. Op deze foto is het wilgenpluis goed te zien, in de zomer kan dit pluis voor 'zomersneeuw' zorgen.
Bekende wilgentakken met 'katjes' die veel in bloemboeketten of rond Pasen gebruikt worden voor decoratie in huis. Er zijn veel wilgensoorten dus de katjes komen niet alleen van de Katwilg.
Kelly van Amersfort
Dierenarts Dermatologie & Orthomoleculair therapeut voor honden
© 2024 Huidadvies voor Dieren