Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Behandeling van atopie: anti-jeuk medicijnen

Home / Alle artikelen / Behandeling van atopie: anti-jeuk medicijnen

Anti-jeuk: Jeuk is erger dan pijn

Iedereen kent de uitspraak “jeuk is erger dan pijn”. Chronische of intense jeuk heeft een behoorlijke impact op dierwelzijn, gezondheid en kwaliteit van leven (incl. die van het baasje). Zeker bij allergische dieren is het van groot belang om tijdig de allergische ontstekingsreactie te couperen. Doen we dat niet dan worden de klachten alleen maar erger door het sensibilisatie proces: het afweersysteem blijft overmatig reageren en het dier wordt gevoelig gemaakt voor bepaalde allergenen. Het lukt het lichaam niet om zelf weer in balans te komen. 

Het achterhalen van de oorzaak van de jeuk is vaak geen makkelijk of snel proces. Een Quick Fix bestaat dan ook niet. Maar wat kunnen we dan aan de jeuk doen? In dit artikel lees je meer over anti-jeuk medicijnen en andere manieren om de jeuk te behandelen. Bij de behandeling van katten zijn er helaas minder mogelijkheden. Onderaan deze pagina vind je een overzicht. 

Anti-jeuk medicijnen

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn medicijnen die lijken op de hormonen die de bijnierschors maakt. Voorbeelden: prednison, prednisolon, dexamethason, methylprednisolon, triamcinolon, hydrocortison, etc.

Er zijn ontzettend veel medicijnen waar corticosteroïden in verwerkt zijn. Denk aan (oor)zalfjes, injecties, tabletten en oogdruppels. 

Dierenartsen schrijven corticosteroïden bij verschillende aandoeningen voor. Meestal om een (overmatige) ontstekingsreactie van het lichaam te remmen. Medicijnen uit deze groep werken heel breed, dat komt omdat bijna elke cel in het lichaam corticosteroïd receptoren heeft. 

Er is geen standaard dosering voor prednison-stofjes. Bij meeste aandoeningen beginnen we hoog en bouwen we geleidelijk af naar een laagst mogelijke effectieve dosering.

Bij de behandeling van allergieën reageert zo’n 70-90% van de honden goed op corticosteroïden. Waarbij het merendeel van de honden en katten heel snel verbetering laat zien (binnen enkele uren tot dagen). De voorkeur gaat uit naar tabletten, waarbij we op zoek gaan de laagst effectieve dosering. Stop nooit zomaar met prednison, altijd afbouwen volgens schema

Voordelen:
– snelle werking
– goedkoop
– hoge effectiviteit
– werkt breed

Nadelen:
– bijwerkingen
– veiligheid (bij lange termijn gebruik)
– beïnvloed de uitslag van allergietesten

Lees meer over prednison in het artikel van het Medisch Centrum voor dieren in Amsterdam.

Cyclosporine

medications-342449_1280

Cyclosporine is een medicijn dat oorspronkelijk uit de transplantatiegeneeskunde bij mensen komt. De belangrijkste werking van cyclosporine berust op het effect op de T-cellen (T-lymfocyten) van het afweersysteem. 

Net zoals corticosteroïden onderdrukt cyclosporine de afweerreactie. T-cellen zijn witte bloedcellen en vormen een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. Er bestaan verschillende type T-cellen met elk een eigen functie. 

Cyclosporine is verkrijgbaar onder diverse merknamen in capsule vorm, orale vloeistof en als oogzalf.  

Het duurt meestal 3-6 weken voordat het effect zichtbaar is. Daarna is het bij veel dieren mogelijk om af te bouwen naar een lagere dosering . 

Voordelen:
– minder bijwerkingen dan corticosteroïden
– goede effectiviteit
– relatief veilig voor lange termijn gebruik

Nadelen:
– kosten
– smakelijkheid / maag-darm klachten
– duurt een aantal weken voordat het werkt
– kan niet zomaar bij elk dier ingezet worden 

 

Klik hier voor meer informatie over cyclosporine

Oclacitinib (Apoquel®)

Oclacitinib is de werkzame stof van Apoquel® en wordt tegenwoordig door veel dierenartsen als eerste keus middel voorgeschreven bij de behandeling van allergische jeuk.

Evenals corticosteroïden en cyclosporine grijpt dit medicijn aan op het afweersysteem. Afweercellen communiceren met elkaar via signaalstofjes (bv. cytokines). Voordat cytokines andere cellen kunnen aansporen om iets te gaan doen, moeten ze binden aan een cel. Dat doen cytokinen (en andere signaalstoffen) via receptoren. Janus Kinase (JAK) enzymen worden o.a. gebruikt door cytokinen om signalen door te geven. 

Apoquel® is een Janus Kinase Remmer. Het is echter niet zo dat Apoquel® alle JAK enzymen remt (zoals sommige mensen beweren). Apoquel® is het meest potent in het remmen van JAK1. Het remt dus specifieke cytokines en onderdrukt niet een groot deel van het afweersysteem zoals corticosteroïden dat wel doen.

Voordelen:
– snelle werking
– hoge effectiviteit
– relatief veilig voor lange termijn gebruik

Nadelen:
– kosten
– niet geregistreerd voor honden jonger dan 12 maanden (en katten)

Lokivetmab (Cytopoint®)

Lokivetmab is de werkzame stof van Cytopoint® en is speciaal voor honden gemaakt. Het is injectie op basis van monoklonale antilichamen. Cytopoint® werkt op een totaal andere manier tegen de jeuk als de andere drie anti-jeuk medicijnen. 
Monoklonale antilichamen werken op één signaalstofje (cytokine) en onderdrukken dus geen afweercellen. Lokivetmab remt de werking van interleukine 31 (IL-31), een stofje dat voor jeuk zorgt.

Eén injectie werkt tussen de vier en acht weken. Dit hangt met name af van de dosering, het dier en de ernst van de klachten. In Nederland is het alleen geregistreerd voor de behandeling van jeuk bij honden met een omgevingsallergie (atopische dermatitis). 

Voordelen:
– snelle werking
– gemak 
– veilig

Nadelen:
– kosten
– onbekend of IL-31 nog meer functies heeft behalve jeuk opwekken
– niet geregistreerd voor  honden lichter dan 3 kg

 

 

Klik hier voor meer informatie over Cytopoint®

Anti-jeuk behandeling bij de kat

Het leuke aan katten is dat ze allemaal anders zijn en doen waar ze zelf zin in hebben. Als katteneigenaar kan ik dat waarderen maar voor een dierenarts maakt dat de behandeling van katten wat lastiger. 

Bij de behandeling van katten met jeuk of huidproblemen staat de dierenarts vaak voor een grote uitdaging. Er wordt veel minder onderzoek naar ziekten bij katten gedaan waardoor we relatief weinig weten over bepaalde aandoeningen en medicijnen.

Om de jeuk te behandelen zijn de opties beperkt tot:

  • Corticosteroïden
  • Cyclosporine
  • Antihistaminica


In de praktijk worden veel allergische katten met corticosteroïden behandeld. Voor de gezondheid van de kat heeft dat behoorlijk wat nadelen, zoals bij voorbeeld de ontwikkeling van suikerziekte. Voor de lange termijn behandeling heeft cyclosporine (orale vloeistof) de voorkeur. Echter is de toediening van de vloeistof niet gemakkelijk i.v.m. de smakelijkheid. Bij allergische katten (met milde klachten) kan gebruik van antihistaminica helpen. Er zijn echter geen lange termijn studies gedaan naar de effectiviteit en veiligheid. 
Apoquel® wordt experimenteel bij katten ingezet om de jeuk en huidklachten te behandelen. Dit medicijn is echter niet geregistreerd voor katten en algemeen gebruik wordt afgeraden (off-label use). Wordt er toch gekozen voor Apoquel® dan zijn regelmatige controles erg belangrijk (lichamelijk onderzoek incl. wegen, urine onderzoek en/of bloedonderzoek). Vraag doorverwijzing naar een specialist-dermatologie bij vraag naar een veilige, effectieve lange termijn optie, zeker als tot op heden niets lijkt te helpen.

Voedingssupplementen
Aanvullend op bovengenoemde anti-jeuk medicijnen is het mogelijk om het lichaam en afweersysteem te ondersteunen met voedingssupplementen. Deze supplementen kunnen vaak gelijktijdig met medicatie gegeven worden of bij milde klachten in plaats van. 

Opties:
– Essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren)
– Palmitoylethanolamide (bv Redonyl®)
– Lokale ondersteuning met huidverzorgingsproducten (bv Dermoscent ATOP 7 lijn, Douxo Calm mousse, Dermacool ‘hotspot’ spray, Maxani AtopOat cream)

© 2019 Huidadvies voor Dieren
Geschreven door dierenarts Kelly van Amersfort

Laatste update januari 2023