Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Wond op lip bij de kat

Home / Alle artikelen / Wond op lip bij de kat

Niet genezende wond op lip

Een vrij frequent probleem bij katten is een niet genezende wond op de bovenlip van de kat. Meestal begint het probleem met een verdikking van de huid waardoor het lijkt alsof de kat zijn/haar lippen ’tuit’ (dit kan soms zo erg zijn dat je zou denken dat er botox gebruikt is!).
Uiteindelijk ontstaat er een oppervlakkige beschadiging en later een duidelijke wond. In medische termen noemen we dit probleem een ‘indolent ulcer‘. Indolent wijst op de afwezigheid van pijn of niet uit zichzelf genezend. Een ulcer (ofwel ulcus) is een diepe beschadiging van de opperhuid tot in de lederhuid (het basaalmembraan is doorbroken). Soms lijkt een ulcer net een krater. 

Bij de kat komt zweervorming van de bovenlip voor als onderdeel van het eosinofiel granuloom complex. Veel katteneigenaren of professionals in de dierenbranche hebben hier weleens van gehoord.
Het is een van de huidreactiepatronen bij de kat. Verschijnselen van het dit complex zijn meestal een uitingsvorm van jeuk of een allergische huidaandoening maar kunnen ook door andere huidziekten worden veroorzaakt.​ Helaas kunnen we op basis van alleen de wond of ulcus op de bovenlip geen diagnose stellen. 

Eosinofiel granuloom complex

Eén van de huidreactiepatronen van de kat is het eosinofiel granuloom complex (EGC). Het EGC is verder te onderverdelen in een aantal karakteristieke symptomen waaronder het indolent ulcer. 

  • Indolent ulcer
  • Eosinofiel granuloom
  • Eosinofiele plaque

 

Het is belangrijk om te realiseren dat de diverse vormen van het eosinofiel granuloom complex géén diagnoses zijn. Het zijn beschrijvingen van specifieke huidafwijkingen. 


Het basaalmembraan ligt net onder de stratum basale van de opperhuid en vormt een scheiding tussen de opper- en lederhuid.

Eosinofiele plaque bij de kat. Een lokale verdikking van de huid (plaque), vaak vochtig. Katten likken er ook veel aan.

Indolent ulcer

Katten met een indolent ulcer lijken vaak geen last te hebben van de nare niet genezende wond op de lippen. Ze eten en drinken en gedragen zich meestal zoals gewoonlijk. Sommige katten met een indolent ulcer kunnen zichzelf minder goed poetsen, hierdoor zal de vacht er minder verzorgd uitzien met toename van huidschilfers of opstaande plukjes haren.

De wond kan echter ook geïnfecteerd raken met bacteriën. Er ontstaat dan vaak een geel slijmerig laagje of gele korst. Soms hebben katten dan last van koorts, minder eten of kwijlen ze meer (ook te herkennen aan een natte kin of natte plekken op ligplekken in huis). 

Symptomen

Een indolent ulcer kent vele variaties en gradaties. De zwelling en zweren (wonden) ontstaan doorgaans op de middenlijn van de bovenlip (niet op de huid zelf). Het begint vaak met een zwelling van de lip of een klein wondje waar hoektanden van de onderkaak de bovenlip raken. Met verloop van de tijd wordt de wond steeds groter. Vaak zien de zweertjes er droog en roodbruin tot geel uit. Regelmatig raken de zweren geïnfecteerd en wordt de wond vochtig en kan deze gaan bloeden.

Een indolent ulcus kan eenzijdig of beiderzijds op de bovenlippen voorkomen. In enkele gevallen wordt de zweer op de onderlippen of het harde gehemelte in de bek gezien.

Diagnose en stappenplan

Een niet genezende wond (of indolent ulcer) op de lip van een kat kan door meerdere oorzaken ontstaan. Veel katten met een indolent ulcer hebben een onderliggende allergie. Andere mogelijke oorzaken zijn virusinfecties (calici, herpes), diepe schimmelinfecties (bv. cryptococcus) of tumoren. 

Om de onderliggende oorzaak te achterhalen (= een diagnose stellen) kunnen er diverse onderzoeken gedaan worden:

  • Controle op vlooien en vlooienpoepjes (let op: het niet zien van vlooien betekent niet dat de kat ze niet heeft!)
  • Huidafkrabsels (controle op demodex- of schurftmijten)
  • Cytologisch onderzoek (om een infectie te onderzoeken)
  • Schimmelkweek
  • Aanvullende testen voor virussen en diepe schimmels
  • Biopten voor weefselonderzoek (om tumoren en auto-immuunziekten uit te sluiten)

Niet bij elke kat zijn alle bovenstaande onderzoeken nodig. Bij jonge katten denken we eerder aan infecties (schimmel, virussen, etc.) en allergieën terwijl we tumoren vaker bij oude dieren zien.

De dierenarts zal op basis van het signalement (leeftijd, ras, geslacht), de anamnese en ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek een plan van aanpak opstellen. Omdat we op basis van de symptomen géén diagnose kunnen stellen, moet de dierenarts dus zoveel mogelijk informatie verzamelen om de oorzaak te achterhalen. Komt de dierenarts er niet uit, of heeft hij/zij weinig ervaring met dit probleem? Vraag dan verwijzing naar een dermatoloog voor dieren.

Een indolent ulcer kan een heel hardnekkig probleem zijn om te behandelen én een diagnose te stellen. Een beetje vergelijkbaar met kop en nek ontvelling bij de kat, een ander huidreactiepatroon. Over het algemeen gaan de klachten namelijk niet weg met onderstaande stappen uit het stappenplan. Gelijktijdig zal de kat behandeld moeten worden (zie ‘Behandeling’ onderaan de pagina).

Stappenplan

Binnen de dermatologie werken we veel met stappenplannen. Het indolent ulcer behoort tot het EGC, één van de huidreactiepatronen. Deze patronen wijzen meestal op een jeukende of allergische aandoening. Soms zijn er meerdere aandoeningen tegelijkertijd aanwezig of heeft de kat een combinatie-allergie. Het is daarom erg belangrijk dat er heel strikt en secuur gewerkt wordt. Doen we dit niet? Dan kunnen we geen betrouwbare en juiste diagnose stellen. 

Belangrijke stappen:

  1. Parasieten (vlooien en mijten) bestrijden
  2. Huidinfecties (bacteriën, gisten, schimmels) uitsluiten en behandelen
  3. Allergieonderzoek

Stap 1 en 2:

Bij katten met huidproblemen en/of jeuk is het belangrijk om parasieten en infecties uit te sluiten of te onderzoeken. Omdat katten met jeuk overmatig poetsen kunnen ze elk bewijs voor vlooien wegnemen. Als de kat nog niet (preventief) behandeld wordt tegen vlooien (en mijten) dan is mijn advies om dit als eerste stap wél te doen. Kies hiervoor een product (tablet of pipet) van de dierenarts, liefst één die zowel tegen vlooien als mijten werkt. Zolang er nog geen oorzaak gevonden is, blijf je je kat behandelen. Behandel ook huisgenootjes (hond, kat) mee! Houd goed de bijsluiter aan: d.w.z. pipetjes elke 4 weken of 12 weken toedienen op de huid (afhankelijk van het merk) en tabletten elke 4 weken. Is jouw kat niet zo makkelijk met tabletten? Dan kun je ook gebruik maken van Easypill (verkrijgbaar bij Medpets of Brekz) om het tabletje in te verstoppen.

De dierenarts kan huidinfecties onderzoeken door monstertjes van de huid te nemen. Een eventuele infectie zal behandeld moeten worden. Zolang de infectie namelijk aanwezig is, kan de wond niet genezen. In meeste gevallen is een infectie een bijkomend probleem en geen hoofdoorzaak. 

Stap 3:

Bij het allergieonderzoek bij de kat worden de diverse allergieën onderzocht en uitgesloten. Er zijn totaal 6 soorten huidallergieën waarbij vlooienallergie, voedselovergevoeligheid en omgevingsallergie (Feline Atopic Skin Syndrome) het meeste  voorkomen. 

Op basis van de symptomen kunnen we helaas de verschillende allergieën niet van elkaar onderscheiden. Via het allergieonderzoek kunnen we dit wel. 

Een hele strikte vlooienbestrijding voor de kat zelf maar ook de huisgenootjes (hond, kat) zoals hierboven is beschreven is de manier om vlooienallergie uit te sluiten of te bevestigen. 
Om de rol van de voeding te onderzoeken, wordt er gebruik gemaakt van een zgn. ‘eliminatiedieet’. Als de klachten met zowel de strikte vlooienbestrijding en het eliminatiedieet niet verdwijnen of beter worden, dan blijft een omgevingsallergie voor pollen of huis(stof)mijten over. Mits natuurlijk andere mogelijke oorzaken die passen bij het probleem ook onderzocht en uitgesloten zijn. Er bestaan helaas geen betrouwbare bloedonderzoeken of andere testen om de diagnose van deze drie allergieën te stellen. Wel kunnen allergietesten gebruikt worden om een omgevingsallergie te behandelen via immuuntherapie. In het artikel Allergietesten lees je meer over dit onderwerp.

Behandeling

Bij chronische ontstekingen en niet genezende wonden is het belangrijk dat de onderliggende oorzaak aangepakt wordt terwijl ook de ontsteking en infectie behandeld worden. Bij katten met indolent ulcer wordt er in meeste gevallen kortdurend corticosteroïden ingezet (bv 2-3 weken). Het kan nodig zijn om de behandeling langer voort te zetten, dit hangt van de onderliggende oorzaak af en het effect van de behandeling. Aan de hand van controles kan de dierenarts of dermatoloog de behandeling zo nodig aanpassen. De dosering en frequentie kan afgebouwd worden, medicatie kan gestopt worden of er kan overgestapt worden op andere medicatie (die bijvoorbeeld minder bijwerkingen hebben op de lange termijn). 

Afhankelijk van de ernst van de infectie kan het lichaam de infectie zelf verhelpen als de balans in de huid hersteld is na het behandelen van de ontsteking. Bij een bacteriële infectie hoeft niet altijd antibiotica ingezet te worden. Echter is topicale behandeling van de wond op de lippen bij een kat een hele uitdaging waardoor er vaak wel een antibiotica kuur (tabletten) voorgeschreven wordt (minimaal 14 dagen). 

In onderstaande illustraties kun je zien hoe een stappenplan er bijvoorbeeld uit kan zien. De medicatie kan een of meerdere keren verlengd of aangepast worden. Het doel is om tijdens de eerste kuur (eerste rode balkje) de klachten al onder controle te hebben. Als de klachten tijdens de vlooienbestrijding en/of eliminatiedieet terug komen na het stoppen van de medicatie, dan worden de klachten dus niet vanuit vlooien of voeding veroorzaakt. De beoordeling van het effect van de medicatie en allergieonderzoek is maatwerk en vergt kennis en ervaring van de dierenarts.

Regelmatig worden katten met indolent ulcer, eosinofiel granuloom of kop en nek ontvelling naar een dermatoloog doorgestuurd vanwege de complexiteit van het probleem (stellen van diagnose en behandeling). 


Om het effect van medicatie, eliminatiedieet en vlooienbestrijding goed te kunnen beoordelen zijn controles noodzakelijk. Afhankelijk van het resultaat kan de medicatie verlengd of aangepast worden. Als de klachten na de medicatie weg zijn, maar weer terugkomen dan is de trigger nog aanwezig. Bij een goed uitgevoerd eliminatiedieet en strikte vlooienbestrijding kunnen deze allergieën middels dit allergieonderzoek uitgesloten worden.

Om het effect van de vlooienbestrijding en eliminatiedieet te beoordelen, stoppen we 2-3 weken van tevoren met de medicatie. De vlooienbestrijding wordt meestal 3-4 maanden toegediend en het eliminatiedieet varieert tussen 6 en 12 weken. De onderzoeken kunnen gelijktijdig plaatsvinden of na elkaar. Zo kan het allergieonderzoek soms binnen 6-8 weken klaar zijn maar ook 4 maanden duren.
Kelly van Amersfort
Dierenarts Dermatologie & Orthomoleculair therapeut voor honden
© 2024 Huidadvies voor Dieren