Huidadvies voor Dieren

Informatieve website over huidproblemen voor huisdiereigenaren

Oorontsteking bij de hond

Home / Allergie / Oorontsteking bij de hond

Oorontsteking - Otitis Externa

Otitis externa is een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Dat is het deel van het oor dat door het trommelvlies wordt gescheiden van het midden- en binnenoor. De buitenste gehoorgang wordt opgedeeld in drie stukken: de oorschelp, verticale en horizontale gehoorgang. Een oorontsteking kan eenzijdig of beiderzijds aanwezig zijn. 

Sommige honden hebben alleen een ontsteking van de oorschelp (binnen- of buitenzijde) terwijl bij andere honden de gehele buitenste gehoorgang mee doet. In alle gevallen spreken we verwarrend genoeg van een otitis externa.

Een oorontsteking kan acuut of chronisch zijn. We spreken van een chronische oorontsteking als het probleem langer dan 3 weken aanwezig is, of de klachten zeer frequent terugkeren. 
Bij het ontstaan van een oorontsteking zijn er diverse factoren en primaire oorzaken betrokken. Bij chronische oorproblemen is de onderliggende oorzaak niet onder controle doordat deze nog niet in kaart gebracht is óf de behandeling niet afdoende is.
Er kunnen bij chronische ontsteking van de gehoorgang veranderingen ontstaan die niet reversibel zijn, zoals een vernauwing van de gehoorgang. Hier kan de hond dan de rest van zijn/haar leven last van houden. 

Bij honden met een oorontsteking is het belangrijk om het probleem stapsgewijs te benaderen om de klachten te kunnen behandelen én de onderliggende oorzaak te achterhalen. Hierbij wordt door specialisten vaak gebruik gemaakt van het PSSP systeem.

Doorsnede van de buitenste gehoorgang van een hond. De huid van de oorschelp loopt door via de verticale en horizontale gehoorgang naar het trommelvlies. Omdat de huid van de buitenste gehoorgang en oorschelp niet veel anders is dan elders op het lichaam, kan een oorontsteking door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden, bijvoorbeeld een allergie.

Symptomen

Veel honden met een oorontsteking hebben hier best wel last van: ze hebben vaak jeuk of pijn. Niet elke hond laat dit overigens even goed zien. 

Tekenen van jeuk of pijn:

Andere symptomen van een oorontsteking zijn:

Oorzaken van een oorontsteking

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontwikkelen van een oorontsteking. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Allergie: voedselovergevoeligheid, atopische dermatitis (omgevingsallergie)
  • Parasieten: oormijten
  • Hormonale problemen: te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) of ziekte van Cushing
  • Problemen van de verhoorning: primaire seborroe, sebaceous adenitis, etc.
  • Vreemde voorwerpen zoals grasaren


Andere minder voorkomende oorzaken zijn immuungemedieerde aandoeningen zoals pemphigus foliaceus en vasculitis. We zien dan meestal alleen een ontsteking van de oorschelp. Tot slot komen er ook afwijkingen aan de talg-/cerumenklieren of een poliep/tumor in de gehoorgang voor.

Bij enkele honden is de oorontsteking eenmalig, bijvoorbeeld door een combinatie van warm weer, hangende oren en zwemmen. Echter zien we bij meeste honden dat de oorontsteking terug komt omdat de onderliggende oorzaak niet bekend of goed genoeg behandeld wordt. In het begin kan er maanden tussen de oorontstekingen zitten, soms zelfs 1-2 jaar. Bij jonge honden kan een oorontsteking het eerste symptoom zijn van een onderliggende allergie. Later zal het dier klachten ontwikkelen zoals roodheid van de huid en jeuk.

Bijkomende infectie

Een hond met een oorontsteking heeft niet per definitie een infectie. Door de ontsteking van de gehoorgang verandert het microklimaat (zuurgraad, temperatuur, luchtvochtigheid) en wordt er meer oorsmeer gemaakt. Dit alles zorgt ervoor dat bacteriën of gisten, die al aanwezig zijn, voor problemen kunnen zorgen. De infectie is niet de hoofdoorzaak maar een bijkomend probleem. Het is daarom belangrijk dat de dierenarts niet elke keer een oorzalf voorschrijft. Dit is symptoombestrijding en pakt het onderliggende probleem niet aan.

Cytologisch onderzoek

Om te zien of er sprake is van een infectie kan de dierenarts met een speciale kleuring het oorsmeer nakijken onder de microscoop. Dit noemen we cytologisch onderzoek.
Een andere mogelijkheid is het opsturen van een swab voor kweek en gevoeligheidsbepaling (BO+ABG). 
Dermatologen hebben de voorkeur voor cytologisch onderzoek, want:
(1) je hebt direct een uitslag,
(2) het is goedkoper,
(3) het geeft een betrouwbaar en goed beeld van wat er in het oor afspeelt

Met cytologisch onderzoek worden ook ontstekingscellen in beeld gebracht en zien we hoeveel micro-organismen per oor aanwezig zijn. Bij de controle kan dit onderzoek herhaald worden zodat we kunnen behandelen tot zowel de ontsteking als infectie verdwenen zijn. 

Dit onderzoek zorgt er voor dat de dierenarts gericht kan behandelen. We kunnen zo beter een oor reiniger en/of oorzalf kiezen. Een gisteninfectie krijgen we bijvoorbeeld niet weg met antibiotica en als er geen bacteriën aanwezig zijn dan hebben we ook geen antibiotica nodig. 

Terugkerende of chronische oorontsteking

Heeft jouw hond vaker een oorontsteking of gaat het niet beter met de oorzalf of na de ingestelde behandeling van de dierenarts, dan is het belangrijk om verdere stappen te ondernemen.

In feite zou een simpele oorontsteking met 7-14 dagen oorbehandeling onder controle moeten zijn. Is dit niet het geval? Ga dan niet door met zalven! Ook niet met een andere oorcleaner, zalf of pillen.
De dierenarts zal opnieuw onderzoek moeten verrichten en beoordelen waarom de klachten niet weg zijn gegaan met de ingestelde behandeling. Goed klinisch én cytologisch onderzoek is hierbij een must. 

Vraag verwijzing naar een specialist als de oorklachten niet binnen 1 maand onder controle zijn!

Bij het behandelen van chronische en terugkerende oorontstekingen én het achterhalen van de onderliggende oorzaak, is het belangrijk dat er een zeer strikt stappenplan gevolgd wordt. De oorontsteking is vaak het topje van de ijsberg. Er moet met meerdere factoren rekening gehouden worden waarbij kennis en ervaring van de dierenarts ook een belangrijke factor is.

Veel allergische honden hebben last van oorontstekingen. Allergieën zijn complexe huidaandoeningen waarbij elk dier ook weer anders is. In de humane geneeskunde zijn er naast dermatologen zelfs allergologen. Het is dus helemaal niet gek om naar een dermatoloog door te verwijzen.

Doorsturen dermatoloog

Het is aan te raden om op tijd naar een dermatoloog doorgestuurd te worden. Er kunnen bij terugkerende of chronische oorproblemen namelijk veranderingen optreden die niet meer terug te draaien zijn. Levenslange oorbehandeling is dan noodzakelijk of in het ergste geval is een operatie nog het enige ‘redmiddel’ (met vermindering van het gehoor als gevolg). 
Ook leidt herhaaldelijk gebruik van antibiotica-houdende oorzalven tot antibiotica-resistentie. Dit is gevaarlijk voor uw hond maar ook de omgeving, uzelf of gezinsleden en andere huisdieren. 

Kelly van Amersfort
Dierenarts Dermatologie & Orthomoleculair therapeut voor honden
© 2024 Huidadvies voor Dieren